Απώτερος στόχος της ανθρωπότητας μια νέα κοινωνία στον πλανήτη Αρη, είπε επιστήμονας της ΝΑΣΑ/ΕΣΑ

0
297

Ο πλανήτης Άρης είναι ο απώτερος στόχος, ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορούμε να φανταστούμε ότι η ανθρωπότητα δημιουργεί μια νέα κοινωνία, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μαρσέλο Κοραντίνι, κορυφαίος επιστήμονας των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ΝΑΣΑ/ΕΣΑ.

Ο κ. Κοραντίνι, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), μίλησε για το διάστημα, τη σημασία του για τον άνθρωπο, καθώς και για το μέλλον της ανθρωπότητας στο ηλιακό μας σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Έχοντας την τιμή να ονομάσουν έναν αστεροειδή με το όνομά του προς τιμήν του έργου του, ο Καθηγητής Κοραντίνι  θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας.

Συνομιλώντας με το ΚΥΠΕ, ο κ. Κοραντίνι είπε ότι ο Άρης είναι ο μοναδικός πλανήτης  στο ηλιακό μας σύστημα όπου μπορούμε να φανταστούμε την ανθρωπότητα να ιδρύει οικισμό εκτός Γης.

Ερωτηθείς αν η ανθρωπότητα θα κάνει σύντομα το τεράστιο βήμα στον κόκκινο πλανήτη, σημείωσε πρώτα ότι στέλνουμε συχνά εκεί διαστημικές συσκευές για να προσθέσει ότι “το να στείλουμε ανθρώπους θα είναι πιο δύσκολο”.

“Υπάρχει πολλή προετοιμασία να γίνει εκ των προτέρων. Ίσως το φεγγάρι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αρχικό βήμα, με δοκιμές μερικών τεχνολογιών,  προσεδάφιση σε αστεροειδείς, εξόρυξη από αστεροειδείς αυτά μπορεί να είναι κάποιοι άλλοι σταθμοί».

Τόνισε όμως ότι «ο απώτερος στόχος είναι ο Άρης, που ομοιάζει με τη Γη και είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα όπου θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι άνθρωποι θα εγκατασταθούν ξανά και θα δημιουργήσουν μια νέα κοινωνία».

Ο κ. Κοραντίνι, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος και Ρομποτικής Εξερεύνησης (1987-2010) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Συντονιστής των Προγραμμάτων του ESA στο JPL της NASA (2010-2015), μίλησε και για τη σημασία του διαστήματος στην καθημερινή μας ζωή.

Το διάστημα, είπε, προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες.

“Σε κάθε πεδίο της φαντασίας σας υπάρχει χώρος για το διάστημα” ανέφερε, και έδωσε ως παράδειγμα την αλιεία, όπου τα μεγάλα αλιευτικά χρησιμοποιούν τους δορυφόρους που εντοπίζουν μεγάλες ομάδες ψαριών.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι αν και μικρή χώρα θα πρέπει να αναπτύξει ένα δίκτυο εταιρειών που ασχολούνται με το διάστημα και που θα αναπτύσσουν ιδέες και νέες τεχνολογίες καθώς «αυτός ο τομέας είναι το μέλλον».

Η συμβουλή μου είναι να γίνετε πιο δραστήριοι στον τομέα του διαστήματος, είπε, λέγοντας ότι το διάστημα δεν προσφέρει μόνο περιπέτεια αλλά και οικονομικά οφέλη και ότι η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη για να μπορέσει να αποκομίσει οφέλη μέσω της ΕΣΑ.

Ρωτήθηκε επίσης και για το πώς νοιώθει που ένας αστεροειδής φέρει το όνομά του από το 1991 σε μια εποχή κατά την οποία δεν ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των γνωστών αστεροειδών, όπως είναι σήμερα.

“Νοιώθω μεγάλη τιμή αλλά και ταπεινότητα και όπως ξέρετε, σήμερα είμαι απλά ένας από τους πολλούς (αστεροειδείς) που εντοπίστηκαν στο διάστημα», είπε χαμογελώντας.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Κύπρο ο Ιταλός επιστήμονας απηύθυνε χαιρετισμό στο διαγωνισμό ActInSpace και καθοδήγησε μετά τις ομάδες από την Κύπρο.

Την τελετή έναρξης του διαγωνισμού χαιρέτισε επίσης η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός και η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου.

Ο διαγωνισμός θεωρείται ένας από τους πιο συναρπαστικούς διαστημικούς διαγωνισμούς στον κόσμο και διεξάγεται μόνο σε 20 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Λόγω της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESΑ) και της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CNES) ως διεθνών διοργανωτών, ο διαγωνισμός ήταν ο σημαντικότερος διαγωνισμός υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας διαστήματος που διεξήχθη στην Κύπρο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι νικητές  θα ταξιδεύσουν στο Space City, στην Τουλούζη της Γαλλίας, όπου θα διαγωνιστούν στο διεθνή τελικό, εκπροσωπώντας την Κύπρο.

Οι παγκόσμιοι νικητές θα κερδίσουν το μεγάλο βραβείο της ΕΣΑ – την εμπειρία δηλαδή να πετάξουν σε μηδενική βαρύτητα (Zero-G).

Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της διαστημικής βιομηχανίας και να λάβουν στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της διαστημικής τους νεοφυούς εταιρείας.

Το ΚΥΠΕ ήταν ο επίσημος χορηγός επικοινωνίας του παγκοσμίως αναγνωρισμένου αυτού διαγωνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here